انتقال کالا با روش کراس استاف در حمل و نقل دریایی
یکی از روشهای انتقال کالا در حمل و نقل دریایی کراس استاف یا Cross Stuffing است. حمل و نقل کالا از طریق راههای آبی، رایجترین راه برای صادرات و واردات کالا بشمار میرود. برای انتقال کالا از مسیرهای آبی از روشهای مختلفی برای انتقال کالا به کشتیها استفاده میشود. در این مطلب قصد داریم تا دلایل استفاده از این روش در حمل و نقل کالا را برای شما توضیح دهیم. همچنین انجام این کار در حمل و نقل دریایی چه مزایا و معایبی برای صادر کننده کالا دارد و چه زمانی نیاز است که از این روش برای صادرات و واردات کالای خود استفاده کنیم.
کراس استاف چیست؟
کراس استفاد یک روش حمل نقل است که در آن بارها بین کشتیهای مختلف جا به جا میشوند. ممکن است کانتینر از روی یک کشتی به یک کشتی دیگر منتقل شود یا حتی در برخی موارد محموله داخل کانتینر، با یک کانتینر دیگر تعویض میشود. کراس استاف در حمل و نقل دریایی، به خاطر رهایی از یکی سری مشکلات در حین صادرات و واردات کالا بین کشورهای مختلف استفاده میشود. در ادامه با دلایل انجام این کار در حمل و نقل دریایی آشنا خواهید شد.
دلایل انجام کراس استاف در حمل و نقل دریایی
استفاده از هر روش حمل و نقلی برای صادرات واردات نیاز به بررسی یک سری شرایط خاص دارد. به همین خاطر نیاز است که برای انجام مراحل انتقال کالا، ابتدا مسائل پیش رو بررسی شود تا بتوانیم از هدر رفتن زمان یا پرداخت هزینههای اضافی در امان باشیم. کراس استاف نیز فقط در برخی موارد باید استفاده شود در غیر صورت به کار بردن این روش در موارد غیر ضروری توصیه نمیشود.
حمل و نقل کالا به روش کراس استافینگ به خاطر محدودیت بنادر
یکی از دلایل استفاده از روش کراس استاف محدودیت در برخی بنادر است. در برخی از بنادر به دلیل برخی از محدودیتها امکان بارگیری و یا تخلیه بار به صورت مستقیم وجود ندارد، یکی از این محدودیتها این است که حجم کشتی زیاد است و بندر ظرفیت پهلو گرفتن کشتی با چنین حجمی را در خود ندارد، به همین خاطر کشتی در مکانی خارج از محدوده بندر توقف میکند و کانتینرها را به کشتیهای کوچکتری انتقال میدهد تا آنها در بندر پهلو بگیرند و بار را تخلیه کنند. و یا به صورت بر عکس ابتدا از بنادر کوچک کانتینر ها داخل کشتی های کوچکتر بارگیری میشوند و سپس به کشتی بزرگتر منتقل میشوند تا براحتی تا نقاط دور دست دنیا برسد. استفاده از روش کراس استافینگ در این وضعیت تنها راهی است که این امکان را میدهد تا محمولههای دریافتی بتوانند وارد کشور شوند. بسیاری از کشورهای کوچک دنیا که بنادر آنها کم ظرفیت است، از این روش برای واردات و صادرات کالا مورد نیاز مردم خود استفاده میکنند.
استفاده از روش کراس استاف برای دور زدن تحریمها
برای کشور هایی که تحریم سیاسی هستند این یک روش کار آمد میباشد. کانتینرها و کشتیهایی که در حمل و نقل لجستیک فعالیت میکنند، همگی دارای یکی کد منحصر به فرد هستند که هویت کشتی و بارش را معرفی میکند. برخی از کشورها به خاطر برخی از تحریمهای سیاسی و اقتصادی اجازه پهلو گرفتی کشتیهایی که از یک مبدا خاص هستند را نمیدهند. اینجاست که روش انتقال کراس استاف به کمک بازرگانان میآید تا آنها بتوانند کالاهای خود را به هر جایی که میخواهند صادر کنند یا محصولات مورد نیاز مردم را از هر نقطهای در دنیا تامین کنند.
برای دور زدن تحریمها با روش کراس استاف به یک کشور سومی نیاز است. کشور سوم نباید دارای محدودیت های خاصی باشد و کشور مقصد هم باید اجازه پهلو گرفتن کشتی را از آن بدهد. کشور هایی که در مقصد خود تحریم هستند باید کالا های خود را به کشور سوم منتقل کند و محموله هارا با روش کراس استافینگ در کشتی سوم بارگیری کند تا کد بار و کشتی به کشور سوم تغییر کند تا در مقصد مشکلی برای پهلو گرفتن کشتی و تخلیه بار نداشته باشد.
ازین روش برای واردات کالا هم استفاده میشود، به این صورت که کالا های مورد نظر از طریق کشور سوم سفارش داده میشوند و کشتی ها بار ها را از مبدا بارگیری میکنند و به کشور سوم میرسانند و با روش کراس استافینگ بارها به کشتی مقصد منتقل میشود تا بدون هیچ مشکلی به داخل کشور مقصد برسند.
روش کراس استاف برای دور زدن تحریمها در ایران
ایران سالهای زیادی است که با محدودیتها و تحریمهای کشورهای اروپایی و آمریکا دست و پنجه نرم میکند. بسیاری از شرکتهای حمل و نقل دریایی و کشتیهایی که پرچم ایران را حمل میکنند در فهرست تحریم این کشورها قرار میگیرند. به همین خاطر استفاده از روش کراس استاف برای صادرات و واردات کالا در ایران به امری رایج تبدیل شده است. بسیاری از بازرگانان از کشورهای عربی و حاشیه خلیج فارس برای صادرات و واردات کالا استفاده میکنند.
شرکتهای ایرانی، یک سری شرکت در کشورهای همسایه ثبت میکنند و کالاهای مورد نیاز را از این کشور ها ثبت سفار میکنند تا کالا با نام این کشور تهیه شود و برای انتقال آن به ایران مشکلی وجود نداشته باشد. به همین خاطر است که روش کراس استاف برای سیستم حمل نقل دریایی ایران بسیار اهمیت دارد و اصطلاحا کار بدون آن لنگ میماند.
مشکلات استفاده از روش کراس استاف برای دور زدن تحریمها
استفاده ازین روش انچنان هم راحت نیست. و ممکن است که گاهی با مشکلات جدی مواجه شود. در برخی از موارد کشورهای مقصد هویت اصلی کشتی را متوجه میشوند و ممکن است که بار یا کشتی را چند روزی توقیف کند. این اتفاق ممکن است که زیانهای مالی زیادی را برای بازرگانان و ناوگان دریایی کشور به وجود آورد و همچنین برای روابط بین المللی کشور مشکلاتی را به وجود آورد. به طور کلی توقیف شدن بار یک کشور در بین راه، زیانهای بسیاری را برای آن کشور به وجود خواهد آورد.
معایب استفاده از روش کراس استافینگ
این روش هم مانند دیگر روشهای حمل و نقل مزایا و معایب خاص خود را دارد. استفاده ازین روش به شرایط خاصی نیاز دارد و ممکن است مشکلاتی هم بوجود آورد.
برای انجام کراس استاف به دو کشتی احتیاج است و باید یکی از کشتی ها به جرثقیل مجهز باشد تا بتواند بار را به کشتی دیگر منتقل کند. یکی دیگر از شرایط آب و هوا است، اگر دریا مواج باشد نمیتوان ازین روش برای انتقال کالا استفاده کرد. همچنین استفاده از این روش ممکن است که به بخشی از محموله درون کانتینر آسیب وارد کند و بخشی از کالاها در حین انتقال کراس استافینگ از بین بروند.
استفاده ازین روش زمان بیشتری احتیاج دارد و همچنین هزینه بیشتری برای بازرگانان دارد، کشور ما بنادر بزرگ و پر ظرفیتی دارد اما به دلیل تحریم ها مجبور به انجام کراس استاف برای واردات و صادرات کالا است و اینکار هزینه زیادی برای بازرگانان دارد.